Zastosowanie Deskryptorów Biblioteki Narodowej w katalogowaniu publikacji z zakresu kulinariów
Biblioteka Narodowa przygotowała bezpłatny film szkoleniowy: Zastosowanie Deskryptorów Biblioteki Narodowej w katalogowaniu publikacji z zakresu kulinariów.
Prezentacja obejmuje zarówno metodykę katalogowania książek kucharskich i innych publikacji o charakterze poradnikowym, jak i opracowań naukowych i popularnonaukowych o kulturze stołu. Za pomocą licznych przykładów opisów bibliograficznych książek i artykułów omówione zostały typowe deskryptory przedmiotowe związane z tematyką kulinariów, jak również reguły doboru najbardziej charakterystycznych dla publikacji kulinarnych deskryptorów formy/rodzaju/gatunku oraz deskryptorów ujęciowych.
Wykład prowadzi Marcelina Palińska z Zakładu Katalogowania Dziedzinowego Biblioteki Narodowej.
Marcelina Palińska – koordynatorka katalogowania publikacji z zakresu kulinariów oraz sztuki w Zakładzie Katalogowania Dziedzinowego Biblioteki Narodowej. Absolwentka historii sztuki ze specjalnością kuratorską w Instytucie Historii Sztuki Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz kulturoznawstwa (specjalność teksty kultury) na Wydziale Polonistyki Uniwersytetu Jagiellońskiego. Jest autorką książki Embarras de richesse, czyli o dziewiętnastowiecznych sztućcach stołowych oraz artykułów naukowych z zakresu dawnej kultury stołu, w szczególności dziewiętnastowiecznej zastawy stołowej.
Film i prezentacja są dostępne na stronie przepisy.bn.org.pl.